Coaching

Coaching is een beetje een algemeen begrip aan het worden. Inmiddels bestaat er voor bijna alles wel een coach. Een bekende definitie van coaching is die van Whitmore uit 2002. Volgens hem is de essentie van coaching "het vrijmaken van iemands potentieel om zijn prestaties te maximaliseren".

Coaching betekent voor Ver-Ve; het gericht doorlopen van een traject met een cliënt naar een specifiek doel. Coaching is bedoeld voor het verbeteren van resultaten en het bereiken van persoonlijke- en/of organisatiedoelen.

Coachen is een samenwerking tussen jou en de coach waarbij je jouw gewenste persoonlijke en professionele doelen bereikt met de assistentie van een coach. Een coach heeft geleerd om de juiste vragen te stellen, vanuit een open instelling te luisteren en te ondersteunen terwijl jij je committeert aan wat je wilt bereiken. Door deze communicatie ontwikkel je nieuwe inzichten die je gebruikt om verder te komen in het leven. Coachen versnelt dit proces door te focussen op waar je vandaag staat en op wat je bereid bent te doen om te komen waar je wilt zijn in de toekomst. Een coach luistert, observeert en geeft feedback. Het is de taak van de coach om die ondersteuning te bieden waardoor je vaardigheden en kwaliteiten ontwikkelt en je de verantwoordelijkheid neemt om de door jou gewenste resultaten te bereiken.

Gesprekken met een coach kunnen op veel verschillende vragen een antwoord geven. Een aantal voorbeelden:

Rondom werk

  • Ik vind het moeilijk prioriteiten te stellen en te plannen. Ik begin met veel enthousiasme aan van alles tegelijk en maak daardoor zelden wat af. Daar word ik dan weer hartstikke nerveus van.
  • Het liefst overtuig ik mijn medewerkers, maar soms merk ik dat het nodig is ook meer directieve stijlen van leidinggeven te kunnen hanteren. Hoe leer ik dat het best? Een directieve stijl past eigenlijk niet bij mij.

Rondom de persoon

  • Ik vind het moeilijk om te zeggen waar het op staat. Daardoor breng ik mezelf vaak in de problemen. Hoe verander ik dat?
  • Ik vind het moeilijk om een goede balans te vinden tussen mijn werk en mijn privéleven. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Rondom persoonsontwikkeling/loopbaanontwikkeling

  • Ik heb het gevoel dat ik op een dood punt in mijn loopbaan ben aangeland. Wat is, gezien mijn persoon en mijn wensen en mogelijkheden, een goede stap?De taakstelling kost me mijn baan eind van het jaar. 
  • Ik moet gaan solliciteren, maar ik voel me boos en gekwetst. Zo is iedereen twee jaar lang razend enthousiast over wat je doet; zo sta je aan de kant. Hoe ga je daarmee om?

Gedragscode


Ver-Ve onderschrijft de NOBCO ethische gedragscode.

 

 

ExternalVideoWidget

Waarom coaching?

Coaching is de laatste jaren sterk in opkomst en wordt door grote groepen mensen reeds succesvol gebruikt. Steeds vaker kiezen allerlei soorten mensen ervoor zich te laten coachen. Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding waarbij je samen met een coach werkt aan een persoonlijk doel of probleem. Coaching helpt je zelfbewuster te worden en om het beste uit jezelf naar voren te halen. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag, geprikkeld en uitgedaagd. Coaching gaat er vanuit dat je zelf weet waar je kracht en inspiratiebronnen liggen. In de huidige samenleving nemen we echter vaak niet de tijd om bij onszelf stil te staan. Coaching helpt je om stil te staan bij vragen als: wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn je wensen en dromen? Een coach helpt je bij zowel diepe levensvragen als bij zeer concrete doelen of problemen. Coaching is gericht op mensen die zichzelf willen ontwikkelen en actief met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen. Coaching ondersteunt globale levenssituaties, verbetert prestaties en creëert wenselijke situaties.

  

 

 

 

Bezoekersteller

 

 

Deze site delen?